אנדרטת שיירת יחיעם ונחל יחיעם

חגי שטרן

שם המסלול: אנדרטת שיירת יחיעם ונחל יחיעם   
אזור בארץ: גליל עליון מערבי 
מתאים לגילאי: ד' ומעלה                            
משך המסלול: כ4 שעות

נסיעה למסלול
נקודת התחלה: אנדרטת שיירת יחיעם- חנייה בכניסה לאנדרטת יחיעם סמוך לקיבוץ כברי. נחל יחיעם- מבצר יחיעם ביישוב יחיעם.
איך מגיעים? (תדריך לנהג): לאנדרטה- מנהריה נוסעים על כביש 89. בצומת כברי פונים ימינה ודרומה לכביש 70. אחרי 800 מטר פונים שמאלה לחניון האנדרטה. לנחל יחיעם- חוזרים לצומת כברי, פונים ימינה לכביש 89. בצומת הבא פונים ימינה לכביש 8833. משם פונים ימינה לקיבוץ יחיעם. נכנסים בשער הראשי ונוסעים ישר עד החנייה של מבצר יחיעם. נקודת סיום: מזכירות היישוב כליל.
איך מגיעים (תדריך לנהג): לחזור חזרה לצומת כברי, לפנות שמאלה לכביש 70. אחרי 2 ק"מ לפנות שמאלה לכביש 8721 לכיוון היישוב כליל. לנסוע עד כביש הגישה לכליל, לפנות שמאלה לכליל. אחרי הכניסה ליישוב לפנות שמאלה ולנסוע ישר עד מזכירות היישוב.
האם יש חניה מסודרת? כן, בכל המקומות. 

הכניסה בתשלום? לא.
שירותים: בגן לאומי מבצר יחיעם, בכניסה לנחל יחיעם.
מקום למילוי מים: בגן לאומי מבצר יחיעם, בכניסה לנחל יחיעם.
כמות מים נדרשת למסלול: 3 ליטר

מהלך המסלול- 

אנדרטת שיירת יחיעם

ברחבי האנדרטה ישנם מקומות רבים להדרכת קבוצות, שווה לנצל זאת ולעשות את ההדרכה לפני ההגעה לאנדרטאות עצמן.
לכיוון האנדרטה ישנו כביש אספלט שהוא הכביש המקורי שעליו עברה השיירה וישנה גם דרך עזר שמוליכה לאנדרטה.
לפני ההגעה לאנדרטה נתחיל בסיפורו של היישוב יחיעם- היישוב יחיעם הוקם מתוך תפיסת ההתיישבות בגליל בשנות ה-30 שסברה שכדי לקבל את הגליל על פי תכנית החלוקה העתידית יש ליישב בו כמה שיותר יהודים, וכך למנוע מהמשולש הערבי הקיים בלב הגליל להשפיע עליה.

במסגרת זו הוקמו חניתה, אילון, מצובה ועוד למרות הוויכוח על הכדאיות בהשקעה כספית בקניית אדמות להתיישבות.

היישוב המבודד ביותר שהוקם במסגרת זו היה יחיעם. הוא הוקם ב1946 כשלפניו כבר הוקמו חניתה (1939) ונהריה (1929).

האנדרטה נמצאת היכן ששכן בעבר הכפר אל-נהר, הכפר שכן באזור פורה כמו הכפר שעליו קם קיבוץ כברי. אזורים אלה פוריים מכיוון שבהם ההר פוגש את העמק ונחשף, במקומות כאלה נוצרים מעיינות רבים, ביניהם מעיינות כברי. הכביש שעבר פה נקרא 'כביש הבקשיש', הוא כונה כך בשל הכסף ששילמו הבריטים לבעלי החלקות במקום על מנת שיאפשרו לכביש להיסלל בשטחם, מכיוון שלא כולם הסכימו נוצר כביש מפותל מאוד העובר בין החלקות.

ב1948 פרצה מלחמת השחרור וכללה גם את הגליל המערבי, קאוקג'י התחיל להבריח לאזור נשק וטילים דרך לבנון  וכדי להגיע לגליל היה צורך להשתמש בשיירות בגלל מתקפות הערבים על הנוסעים. 

באותה תקופה חיפה והקריות היו יהודיות, עכו ערבית, נהריה יהודית, זיו ערבית וראש הנקרה בריטית. ממזרח לנהריה היה האזור רובו ככולו ערבי.

יחיעם סובלת מההתקפות על הכביש עד שלבסוף נותרת מנותקת ולאחר מכן נצורה.

מרץ 1948- הבריטים כבר חצי בחוץ, המלחמה נמשכת, הכוחות הלוחמים מצד היהודים הם הפלמ"ח, ההגנה, האצ"ל והלח"י, הקשר בין הכוחות הלוחמים בעייתי ולא ניתן לדעת לאיזו שיירה לתת לעבור ולאיזו לא. בקריית חיים יורים על שיירה ערבית והערבים בתגובה סגרו את הדרך ליחיעם.

על מנת להעביר משלוחים לנהריה השתמשו בים, לצורך זה הונפק בול מיוחד בנהריה שהיה בשימוש במשך חודשיים.

לאחר סיפור ההתיישבות ומלחמת השחרור נמשיך ללכת לאנדרטה. נעצור ליד אחד הרכבים הפזורים בשטח ונספר את סיפורה של השיירה-

בט"ז באדר ב' תש"ח, ב27 במרץ, מתארגנת שיירה להעברת אספקה ליחיעם, מוקדם יותר שולחים רכב סיור שיוודא שהשטח נקי, הרכב עובר ללא אירועים. ללא ידיעת מפקדי השיירה יורד דחפור מיחיעם ומסדר את הדרך ואת הגשר שפוצץ מעל נחל געתון, וכך יוצאת השיירה עם יותר מדי אנשים ועם גשר.

השיירה מגיעה לכביש הבקשיש העובר ליד בית העלמין של יחיעם, בשלב מסוים הכביש מתפתל עד שניתק קשר העין בין חלקי השיירה. הערבים הציבו מחסומים כדי לעכב את השיירה ולאחר שכלי הרכב עברו הם הציבו אותם מחדש מאחוריהם. 

ההתקפה על השיירה החלה, מפקד השיירה נהרג, הקֵשֶר נפגע, בכל זאת הם ממשיכים לנסות להגיע ליחיעם. הרכב השני נתקע וחוסם את הדרך לשאר השיירה עד שמצליח להגיע ליחיעם. החיילים שהיו ברכבים השלישי והרביעי נהרגים והרכבים שלהם נתקעים וחוסמים את הכביש, שאר הרכבים נכנסים לקרב, משאית הגשר מתהפכת ועיקר הכוח הלוחם, הנמצא ברכב השביעי, לא מצליח לצאת ממנו בגלל האש העזה. לבסוף מסתיים הקרב ב47 הרוגים, 39 מהם מהרכב השביעי, ממנו נצלו רק ארבעה לוחמים. הניצולים הצליחו להתחמק בדרך לא דרך ליחיעם. שרידי המשוריינים נמצאים בדרך הבקשיש המקורית המובילה כיום לאנדרטאות. במקום נמצאות שתי אנדרטאות, שתיהן לא כל-כך מוצלות. אפשר לתת לילדים לטפס על המשוריינים במקום. 

נחל יחיעם

ניתן להתחיל את הטיול בביקור (בתשלום) במבצר יחיעם, ולדבר על המבצר הצלבני, המצודה העות'מנית ועמדת ההגנה של קיבוץ יחיעם במלחמת השחרור.

מהחנייה נלך דרומה, לנקודת תצפית על הנחל. שם ניתן לדבר על מבנה הנחלים בגליל העליון. ממזרח נמצא בית הקברות ללוחמים שנפלו על הגנת קיבוץ יחיעם במלחמת השחרור. ניתן לדבר גם על נושא זה.

נרד אל נחל יחיעם בשביל די תלול. בנחל עצמו ניתן לדבר על הצמחייה הים תיכונית שנמצאת בשפע בנחל, ועל המים וזרימת הנחלים בגליל העליון המערבי (בנחל עצמו אין מים). לאחר הליכה של כ2.5 ק"מ בתוך הנחל נגיע אל סוף המסלול ביישוב כליל. ניתן לדבר על היישוב כליל- יישוב אקולוגי, בו התושבים מייצרים בעצמם את החשמל, רוב הפסולת והמים עוברים מיחזור והיישוב ללא גדר, שירותים קהילתיים ובתיו פרושים בצורה חריגה.

סימון שבילים בצבע: באנדרטה אין סימון. נחל יחיעם מסומן בסימון שבילים ירוק.  

נקודת תורפה במסלול: 

סכנת החלקה בירידה לנחל יחיעם לאחר גשם.

מקום מתאים לארוחה: לאורך נחל יחיעם.

נושאי הדרכה אפשריים להעביר בשטח:

הקמת קיבוץ יחיעם

מלחמת השחרור

שיירת יחיעם

ההגנה על קיבוץ יחיעם

מבצר יחיעם ותולדותיו

מבנה הנחלים בגליל

זרימת הנחלים בגליל

היישוב כליל- יישוב אקולוגי

הערות: את נחל יחיעם ניתן לעשות משני הכיוונים. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מסלולים נוספים

מסלולים

חגי שטרן

מסלולים

צוות הדרכה בשבילנו

מה עוד אנחנו עושים?

עקבו אחרינו

תל דור סיור קיץ
מסע כרמל בשבילנו